Vatsahappotesti

Päivitys 5.4.2019: Artikkelia päivitetty (alkuperäinen artikkeli oli vuodelta 2012).

Jos olet lukenut vatsahappotestistä aivan ensimmäisistä kirjoistani, sinun on hyvä tietää että olemme jo usean vuoden ajan käyttäneet tätä testiä ainoastaan tarpeen vaatiessa valmennettavillamme. Testi ei ole kaikille tarpeellinen, joillekin se voi olla jopa haitallinen (jos esim. käytät happosalpaajaa tai mahan limakalvo on syystä tai toisesta ohentunut tai vaurioitunut).

Valitettavasti tietooni on tullut, että tästä testistä liikkuu minun nimeni yhteydessä mitä moninaisimpia versioita ympäri nettiä ja ihmisten välisissä keskusteluissa. Otathan huomioon, että en voi ottaa vastuuta siitä jos joku neuvoo ohjeet sinulle väärin, tai päätät itse toimia tämän tekstin ohjeita vastoin. Jokainen tekee ravitsemuspäätöksiä omalla vastuullaan – siksi pyydän ystävällisesti, että luet tekstin kunnolla läpi.

***

LUETHAN OHJEET TARKASTI ALTA ENNEN KUIN OTAT SUOLAHAPPOLISÄN KÄYTTÖÖN. TÄTÄ BLOGIA EI OLE TARKOITETTU KORVAAMAAN LÄÄKÄRIN OHJEITA. 

***

Suosittelen mahahapon tuotannon tukemiseen Puhdistamon laadukasta suolahappovalmistetta (koodilla KAISAJAAKKOLA saat kaikista Puhdistamon tuotteista 15 prosentin alennuksen). Suolahappokapseleiden avulla vatsahappotason voi testata yksinkertaisesti – lue lisää alempaa.

Suolahappolisällä voi tukea vatsahapon tuotantoa. Alekoodilla KAISAJAAKKOLA saat 15 % alennuksen kaikista Puhdistamon verkkokaupan tuotteista.

***

Ruuansulatuksen parantamiseen suosittelemani Puhdistamon tuotteet ovat:

Puhdistamo Suolahappo (tarpeen mukaan 1-2 kapselia per proteiinipitoinen ateria, pois lukien nestemäiset ateriat kuten proteiini- ja palautumisjuomat) => tehostaa mahahapon tuotantoa ja auttaa pilkkomaan proteiineja, vaikuttaa mm. raudan ja sinkin imeytymiseen

Enzymedica Digest Gold -ruuansulatusentsyymit (tarpeen mukaan 1-2 kapselia per ateria, auttaa pilkkomaan ruokaa) => vähentää väliaikaisesti haiman entsyymien tuotannon tarvetta ja antaa haimalle lepoa, mutta ei lamaa sen entsyymieritystä

Täältä voit lukea vatsanhoito-ohjelmasta, jota olemme käyttäneet jo kymmenen vuoden ajan valmennuksissamme. Jos maha temppuilee, niin tästä kannattaa aina aloittaa.

 

Kuinka temppuilevaa vatsaa hoidetaan?

Tärkeimmät ravinnon imeytymisen parantajat ovat stressin rauhoittaminen, suoliston hoitaminen ja ruokavalion laadun parantaminen.

Emme usein tule ajatelleeksi, että ruoka sulaa, kun keho saa asettua lepoon. Luonnossa eläimet lepäävät sulattaessaan ruokaa. Me ihmiset syömme usein kiireessä, paahdamme lounaalta täysillä takaisin töihin tai liikennevälineisiin.

Kuinka antaa ruuansulatukselle aikaa – helpommin sanottu kuin tehty, vai mitä?

Jos päätät auttaa ruuansulatusta ravintolisien avulla, muistathan opetella samaan aikaan rauhassa syömistä ja huolellista pureskelua. Ei ole mitään järkeä yrittää korjata jotain, mikä ei välttämättä ole edes rikki. Anna siis suun ja hampaiden tehdä sen mitä niiden kuuluu tehdä:hienontaa ruoka kunnolla, aloittaa hiilihydraattien pilkkominen jo suussa ja antaa lähtökäsky muillekin entsyymeille.

Joskus ruuansulatukselle tarvitaan apuja purkista, jos muut vatsanhoidon toimet eivät auta. Jos pureskelun parantaminen ja rauhallisempi syöminen eivät tuo apua, niin lue eteenpäin. Silloin ravintolisistä voi olla sinulle apua.

Ruoansulatusentsyymejä voi kokeilla kuka tahansa, jos kärsii vatsaongelmista. Niitä voi turvallisesti käyttää kaikenlaisten ruokien kanssa, tarvittaessa vaikka jokaisen ruokailukerran yhteydessä.

Vatsahapon ja sappisuolojen korvaamista kannattaa ensin pohtia oirekartoitusten perusteella. Suolahappolisällä ja sapen virtausta avustavilla ravintolisillä voidaan auttaa ruoansulatusta tarvittaessa.

Seuraavat oireet voivat johtua huonosta mahahapon erityksestä tai liian laimeasta mahanesteestä:

 • Närästys (oire on sama vähä- ja liikahappoisuudessa)
 • Vatsan turpoaminen ruokailun jälkeen
 • Röyhtäily
 • Turvotus
 • Ilmavaivat
 • Ruoan sulamattomuuden tunne vatsassa (ruoka ”jämähtää” mahaan)
 • Ruoka-aineallergiat ja -yliherkkyydet
 • Vatsakivut
 • Ripuli tai vatsa löysällä usein / päivittäin
 • Ummetus, ulostaminen harvemmin kuin kerran päivässä
 • Murtuvat, lohkeilevat kynnet
 • Akne
 • Anemia
 • Sulamattomat ruokapartikkelit ulosteessa
 • Heikentynyt mielihalu liharuokia kohtaan
 • Pahanhajuinen hengitys
 • Rasvan kertyminen rintoihin miehillä (sinkin imeytymisongelmien vuoksi)
 • Pahoinvointi ravintolisien ottamisen jälkeen (esim. monivitamiini, sinkki tai rautalisä => mm. rauta ei imeydy ilman vatsahappoa ja siitä voi tulla huono olo)
 • Masennus tai alakulo, väsymys (voi johtua B12-vitamiinin vajeesta, koska B12-vitamiini ei imeydy ilman vatsahappoa)

Jos tunnistat ylläolevia oireita, olet käynyt jo lääkärissä varmistamassa ettei kyse ole mistään vakavasta (esimerkiksi jatkuva ripuli voi olla merkki jostain paljon vakavammasta) ja olet jo yrittänyt parantaa ruokavaliotasi vatsaystävällisempään suuntaan, voit kokeilla suolahappolisää.

Ennen suolahappolisän käyttöä suosittelen kokeilemaan mahdollisimman vähän vatsaa ärsyttävää ruokavaliota 2-4 viikon ajan.

Jos alla olevat kohdat eivät tuo helpotusta, kannattaa myös tutustua FODMAP-ruokavalioon. Ravitsemusterapeutti Leena Putkosen sivuilla on erinomaista asiaa tästä. 

Tee se näin:

Suolisto3

Mikä ihmeen vatsahappo?

Vatsahappo (tai mahahappo) aloittaa proteiinien pilkkomisen vatsalaukussa. Tämän myötä mahasta lähtee signaali haimalle, jotta se erittäisi ruuansulatusentsyymejä ja sappea tuottamaan sappea ohutsuoleen.

Vatsahappo toimii myös suoliston suojana: sen ansiosta ruoan patogeenit eivät päädy suolistoon, eikä mahassa ala kasvaa mikrobeja ja haitallisia bakteereita.

Alhainen vatsahappotaso on kiireisessä stressiyhteiskunnassa valitettavan yleinen ongelma. Ikävimmässä tapauksessa vatsahappoa ei juurikaan erity tai sen eritys on olematonta esim. lääkityksen (kuten happosalpaajat vuoksi). Jos mahahappoa ei erity, puhutaan hapottomasta mahasta, jonka myötä ihminen saattaa kärsiä esimerkiksi B12-vitamiinin puutteesta. Vaikka television happosalpaajamainokset voivat harhauttaa uskomaan toisin, on vatsahappo välttämätön osa tervettä ruoansulatusta.

Yllättävää monelle on se, että sekä liika- että vähähappoisuuden selkein oire voi olla sama: närästys.

Syitä matalaan vatsahappotasoon ovat esimerkiksi kroonistunut stressi, kohtuuton hiilihappopitoisten juomien nauttiminen, B-vitamiinien, sinkin ja jodin vähäinen saanti ravinnosta, pitkäaikainen yksipuolinen ja ravinneköyhä ruokavalio, kilpirauhasen hoitamattomat häiriöt, ruoka-aineyliherkkyydet ja allergiat, helikobakteeri-infektiot ja ikääntyminen.

Huomioithan ennen vatsahappotestin tekemistä:

Jos sinulla on tai on ollut lähiaikoina: 

– jatkuvaa närästystä
– refluksitauti
– ruokatorven tai mahan limakalvon tulehdus
– mahahaava
– pohjukaissuolihaava
– erityisen herkkä vatsa
– muista syistä vaurioitunut mahan limakalvo tai herkistynyt ruokatorvi
– käytössä säännöllisesti lääkkeitä em. vaivoihin tai
– kovaa stressistä joka saa vatsan oireilemaan

=> ÄLÄ TEE TÄTÄ TESTIÄ. 

Tällaisessa tilanteessa mahan suojana ei ole välttämättä tarvittavaa limakalvokerrosta, jolloin hapon lisääminen mahaan polttaa ja voi aiheuttaa vaurioita. 

Jos sinulla on monia yllä listattuja oireita, hyppää kohtaan ”huonokuntoinen mahan limakalvo” ja hoida ruoansulatusta muilla konsteilla. Vatsahappotestin voi usein tehdä myöhemmin, kun vatsa on paremmassa kunnossa (jos siihen on vielä tarvetta). 

Vatsahappotestin tekeminen – vain jos oirelista on tuttu, eikä sinulla ole yllä mainittuja ongelmia:

1. Valmista ateria, joka sisältää noin 100 – 200 gramman annoksen proteiinipitoista ruokaa, esimerkiksi oman kämmenellisesi verran lihaa, kalaa, siipikarjaa, 3-4 kananmunaa sekä runsaasti vihanneksia. Huomioithan, että proteiini on äärimmäisen tärkeä osa tätä testiä. Älä tee testiä pelkkää hiilihydraattia sisältävällä aterialla eli jos syöt esim. leipää parilla juustosiivulla, puuroa marjoilla tai hyvin niukasti proteiinipitoista ruokaa.
2. Syö puolet ateriastasi – siten että olet syönyt puolet liha/kala tmv. annoksesta.
3. Ota yksi suolahappokapseli veden tai ruoan kanssa.
4. Syö loput ateriasta.
5. Odota 10-15 minuuttia. Tunnustele oloa. Huomaatko mitään poikkeavaa?

***

Normaali vatsahappotaso

Jos vatsahappotasosi on normaali, käy näin: yhden kapselin ottamisen jälkeen tunnet pienen lämmön (kuin olisit juonut kupin kuumaa teetä), pientä närästystä tai korvennusta muistuttavaa tunteen, lievän yökötyksen, tavallisesta poikkeavan röyhtäytyksen, huonon olon tai kuvotuksen tunnetta ylärinnassasi tai vatsassasi.

”Oireet” voivat vaihdella henkilöstä toiseen. Tällöin happotaso on yhden kapselin johdosta noussut hiukan liian korkeaksi, mikä tarkoittaa että vatsan happamuus on normaali. Tunne on vaaraton – juo runsaasti vettä, jolloin tuotettu happo laimenee ja olo menee ohi. Et tarvitse suolahappolisää.

Onnittelut! Tämä on paras mahdollinen tulos – olettaen, että tunnet ruoansulatuksesi olevan kunnossa. Jos se ei ole kunnossa, lue eteenpäin kohdasta ”huonokuntoinen mahan limakalvo ja valheellinen tulos”.

HUOMIO: Jos tunsit mitään normaalista poikkeavaa yhden kapselin jälkeen, älä jatka testiä eteenpäin. Liiallinen suolahapon määrä voi ikävässä tapauksessa vaurioittaa vatsalaukkua, joten kannattaa luottaa oman kehon tuntemuksiin.

***

Matala vatsahappotaso

Jos vatsahapon määrä on riittämätön, et tuntenut mitään poikkeavaa yhden tabletin jälkeen. Saatat tosin huomata, että olo tuntuu kevyemmältä ruuan jälkeen ja raskasta ”ruuan jämähtämisen” tunnetta tai närästystä ei tulekaan. Joskus ero on selkeä jo yhden kokeiluaterian jälkeen.

Jos olossa on edelleen raskautta ja ruoka ei tunnu sulavan paremmin, kokeile seuraavalla vastaavanlaisella aterialla ottaa kaksi suolahappokapselia (HUOM – tämä on maksimimäärä, älä ota enempää missään tilanteessa). Havannoi, miten ruoka tuntuu sulavan tämän jälkeen ja tuleeko sinulle ns. liian korkean mahahappotason oireita.

Jos käytät muuta kuin Puhdistamon suolahappokapseleita, huomioithan että maksimimäärä suolahappoa on 1200-1400 mg per ateria. Älä ylitä tuota määrää vaikka et tuntisi mitään edes tämän annoksen jälkeen.

Liian suurella happomäärällä jatkuvasti käytettynä on mahdollisesti mahan omaa hapontuotantoa lamaava vaikutus. Tarkoitus on ainoastaan tukea hapontuotantoa ja stimuloida sitä.

Mitä testin jälkeen?

Jos vatsahapon määrä on madaltunut, voi ruoansulatusta parantaa suolahappovalmisteen avulla.

Suolahappoa tarvitaan aina kun syöt proteiinipitoista ruokaa. Sen vuoksi sitä on suositeltavaa myös ottaa jokaisella runsasproteiinisella aterialla: käytä 1-2 kapselia tarpeen mukaan. Suurimmalle osalle yksi kapseli per ateria riittää aivan hyvin.

Valmiste on turvallinen jatkuvaan käyttöön, kunhan et käytä liian suuria annoksia.

Älä ota suolahappoa smoothien tai pikkuruisten välipalojen (esim. kourallinen pähkinöitä) kanssa.

Kauanko vatsahappotason toipumiseen menee? 

Jos sinulla on ollut pitkäaikaisesti kroonista stressiä ja mahan tilanne on huono, voi alhaisen vatsahappotason korjautumiseen mennä pitkänkin aikaa. Muista, että tilanne ei ole syntynyt hetkessä – se ei välttämättä korjaannu hetkessä. Yleensä tilanne alkaa parantua kuukausissa.

Tiedät, että voit jättää suolahapon pois, kun yksikin kapseli alkaa tuoda yllä mainittuja normaalin vatsahappotason ”oireita” (eli ruuan jälkeen närästää tai tunnet lämmittävää tunnetta rintalastan alueella ja mahassa, tai sinua alkaa röyhtäyttää).

Mitä rauhallisempi elämä, parempi palautuminen ja laadukkaampi ruokavalio, sitä nopeammin vatsa yleensä toipuu. Kova stressitaso voi heikentää vatsahapon tuotantoa, jolloin palautuminen voi kestää kauan.

Huonokuntoinen mahalaukun limakalvo ja valheellinen tulos

Jos ruoansulatuksesi on huonossa kunnossa, voi testin tulos olla virheellinen. Toivon, että et ole tässä tapauksessa edes tehnyt testiä, mutta jos olet, niin lue eteenpäin:

Pitkäaikainen tulehduskipulääkkeiden tai happosalpaajien käyttö, kova stressi tai sinulle sopimaton ruokavalio voivat olla syynä mahan limakalvon ohenemiseen tai vaurioitumiseen.

Jos mahan limakalvo on vaurioitunut, voi lämmön tunne tulla jo yhdellä kapselilla, vaikka happotaso olisi alhainen: lisätty happo polttaa vatsalaukun seinämiä.

Tässä tilanteessa et missään tapauksessa voi ottaa suolahappolisää käyttöön. 

Ruoansulatuksen parantamiseen voidaan käyttää esim. Puhdistamon ruuansulatusentsyymejä tai Enzymedican Digest Gold- tai Basic-ruoansulatusentsyymejä. Entsyymit auttavat pilkkomaan ruokaa silloinkin kun vatsahapon eritystä ei ole syytä stimuloida tai käytössä on happosalpaajavalmiste. Entsyymit eivät kuitenkaan korvaa happoa, koska hapolla on muitakin tehtäviä kuin ruoan pilkkominen. Tärkeintä olisi saada maha siihen kuntoon, että normaali haponeritys (tai suolahappolisän käyttö) ei aiheuta ongelmia.

Jos epäilet itselläsi tällaista ongelmaa, voi vehnätön tai tarvittaessa gluteeniton viljaton ruokavalio (tai aluksi ylipäätään vähemmän viljatuotteita, kuten leipää sisältävä ruokavalio) helpottaa oloa. Peruna, bataatti ja riisi ovat usein ok.

Ruokavalio ja stressin vähentäminen ovat aina ensisijaisia korjaustoimenpiteitä.

Mahalaukun limakalvoa voi hoitaa närästystä lieventävän ja limakalvoa vahvistavan sinkkikarnosiinin (ks. suomalainen Thera Nordic Rezcue) avulla. Meillä on valmennuskokemuksia sinkkikarnosiinivalmisteista jo 10 vuoden ajalta – sinkkikarnosiinin myötä moni vuosia närästyksestä kärsinyt on päässyt ongelmasta täysin eroon.

Mahaa voi hoitaa myös pitkään käyttämämme vatsanhoito-ohjelman avulla. Löydät sen ohjeet ravintolisäsivuiltani, täällä.

***

Lähteet tämän jutun koostamiseen:
Charles Poliquinin verkkosivut ja BioSignature-kurssit (v. 2009-2014)
– Wright, Jonathan: Why Stomach Acid is Good For You
– Instutute of Functional Medicine: Clinical Nutrition – A Functional Approach
– Instutute of Functional Medicine: Textbook of Functional Medicine

Kategoriat

Share This