OP roundtable 1: Hyvinvointini kolme tärkeintä tekijää

By / 12 heinä 2013 / No Comments

Tässä blogisarjassa annan puheenvuoron meidän valmentajillemme. Nämä tyypit riemastuttavat, inspiroivat, saavat minut ajattelemaan ja ylipäätään ovat merkityksellinen osa hyvää elämääni tänä päivänä. Työyhteisömme on vertaansa vailla ja haluan myös blogini lukijoiden saavan palasen siitä, millaista hienoa osaamista meidän porukasta löytyy. Ensimmäisessä osassa esittelen roundtableen osallistujat ja jokainen heistä kertoo oman hyvinvointinsa tärkeimmistä tekijöistä ja omista treeneistään.

Anu Kauppinen

Anu on alunperin yksi ensimmäisistä ravinto- ja liikuntavalmennettavistani. Aloitimme hänen kanssaan valmennusprojektin vuonna 2009. Anun elämänmuutos lähti liikkeelle valkoista vehnäpullaa mussuttavasta kilpirauhasongelmaisesta ja on edennyt upein harppauksin kohti terveempää elämää ja lopulta myös uutta ammattia. Muistan edelleen elävästi Anun sähköpostin, jossa hän kirjoittin jotenkin näin: ”Nyt taidan tietää mitä haluaisin tehdä! En uskalla kertoa miehelleni, mutta haluaisin liikunta-alalle töihin.” Nyt Anu valmentaa asiakkaitamme etänä ja Kuopiossa, Iisalmessa ja Kajaanissa.

Tsekkaa Anun nettisivu ja ilmaiset treenivideot täällä.

Heikki Marin

Heikki on toinen pohjoisemman Suomen vahvistuksistamme. Heikki ja Anu asuvat saman katon alla ja niinpä Heikki ”joutui” oheiskärsijäksi Anun alettua muuttaa ruokavaliotaan. Tuskailu muuttui nopsasti ihmetykseksi, kun Heikin yöunia haittaavat ja jatkuvia lääkekuureja vaativat kivut ja vatsaongelmat hävisivät ruokavaliomuutoksella. Terveytensä jo nuorena romuttaneen sähkömiehen tie voimaharjoitteluvalmentajaksi on upea esimerkki siitä, miten elämästään todellakin voi tehdä merkityksellisempää, arvokkaampaa ja terveempää lähtökohdista riippumatta. Heikki valmentaa asiakkaita etänä ja Kuopiossa, Iisalmessa ja Kajaanissa.

Lue Heikin inspiroiva tarina ja tsekkaa hänen bloginsa täällä.

Hanna-Kaisa Raninen eli Hanski

Hanna-Kaisan CV:tä tutkimalla et ehkä pari vuotta sitten olisi tullut ajatelleeksi, että tämä kahden maisterintutkinnon kauppatieteilijä tulisi päästämään irti tutkijanurastaan ja muuttaisi täysin elämänsä kurssia. Käännekohta oli Oikotie Optimaaliin -valmennus vuonna 2011. Sen aikana Hanski pääsi eroon vuosien kroonisesta unettomuuskierteestä ja lopetti juoksulenkkien vetämisen kieli vyön alla. Hanski kiinnostui luonnollisesta liikkumisesta, paleoelämäntavasta ja liimasi aarrekarttaansa Optimal Performancen logon symboloimaan sen kaltaista työyhteisöä, jossa hän haluaisi tehdä töitä. Kannattaa varoa mitä toivoo – aarrekartasta tietämättämme pyysimme Hanskia meille töihin. Hanski valmentaa asiakkaita Helsingissä  ja etänä.

Kurkkaa täältä Hanna-Kaisan Meat & Nuts -blogia herkkuresepteineen.

Sanna Eloranta

sannavatsaSannalla on taustalla vankka työ fysioterapian parissa. Tutustuin Sannaan kesällä 2006 kun treenasin toisiin body fitness -kisoihini. Jumppailimme samassa telinevoimisteluryhmässä ja ihastelin jo tuolloin fitness-elämäntapaa päivästä toiseen elävän naisen pitkäjänteisyyttä. Myöhemmin Sanna tuli minulle BioSignature-valmennukseen ja minusta tuli hänen hieronta-asiakkaansa. Näiden kohtaamisten yhteydessä ehdimme jutella paljon tulevaisuuden unelmista ja näin syntyi ajatus Sannan liittymisestä tiimiimme. Sannalla on käsittämättömän laaja ymmärrys ihmiskehon toiminnasta, niin koulutuksensa kuin hänen oman kehon haasteiden ja muutosten kautta. Nyt hän treenaa ensimmäisiin body fitness -kisoihinsa. Sanna valmentaa asiakkaita Tampereella ja etänä.

Lue Sannan oivalluksista ja muutoksesta hänen blogissaan.

Joni Jaakkola
Siinä missä Joni on rakas aviomieheni, hän on myös yhtiökumppanini ja yksi OP:n valmentajista. Tutustuimme Jonin kanssa vuonna 2004 legendaarisen Pakkotoisto.com -keskusteluforumin kautta. Treenasimme TTY:n hienhajuisella punttisalilla ja pian eksyimme sinne yhä useammin samaan aikaan. Siitä asti olemme pitäneet yhtä. Joni ehti olla useamman vuoden isossa pörssiyrityksessä logistiikkahommissa, kunnes vuoden päästä yrittäjyyteni alusta oma liiketoimintani oli kasvanut siihen pisteeseen että hommia alkoi olla useammalle päivätöiksi asti. Keväällä 2010 perustimme yhdessä Optimal Performance Oy:n. Joni on yrityksen toimitusjohtaja ja lennokas visionääri. Hän treenauttaa myös asiakkaitamme Tampereella ja valmentaa tarvittaessa etänä.

Tsekkaa Jonin supersuosittu blogi täältä.

Tutustu koko tiimiimme ja heidän tarinoihinsa täällä.

OP roundtable osa 1: puhetta omasta hyvinvoinnista

Heitin valmentajille kysymyksiä ravintoon, liikuntaan ja elämäntapoihin liittyen. Meidän ideologiamme elää valmentajien elämissä mukana – jokaisella eri tavoin. Seuraavien parin viikon aikana tulen lisäämään blogiini muutamia posteja joissa valmentajat vastaavat kysymyksiini.

Jos sinulla on hyvinvointiin liittyviä tavoitteita, voit ehkä lukiessasi miettiä miten itse näet nämä asiat. Onko ajatusmaailmasi ja arkesi samankaltainen vai voisiko siinä olla jotain muutettavaa?

Täydennä lause: Oman hyvinvointini kolme tärkeintä tekijää ovat…

Anu:

1. Proteiinia sisältävä, runsas aamupala. Aamupalan laatu määrittää sen millainen on koko päiväni. Jos syön liian vähän tai teen vääriä valintoja (kyllä siis valmentajakin voi valita väärin), niin nälkä tulee jo tunnin päästä ruokailusta, olen kärttyisempi ja haluan syödä levyllisen suklaata yhdeltä istumalta. Proteiini pitää nälän poissa pidempään ja antaa minulle energiaa tasaisesti. Teen usein aamulla jauhelihaa ja smoothieta.

2. Rento asenne, koska elämä ei ole niin vakavaa. Kaikenlainen kyttääminen olipa kyse sitten puntarista, ruokavaakasta, kaloreista jne. tekee minut ahdistuneeksi. Voin syödä vanhempien luona äidin tekemiä (gluteenittomia) vohveleita hillon kanssa. Haluan pitää hauskaa ystävien kanssa ilman, että minun tarvitsee pingottaa ruoan tai liikunnan kanssa. Jos yksi treenikerta jää välistä juhlien takia, niin se ei ole pois hyvinvoinnistani.

3. Hidastaminen, sillä olen luonteeltani ihminen, joka hommaa paljon tekemistä itselleen. Minun on puhuttava itselleni aika-ajoin järkeä, että ”et sinä nyt voi tuotakin tehdä” ja käytettävä aikaa myös olemiseen ja nukkumiseen. Saatan vetää itseni liian tiukille ja ottaa liikaa projekteja ”työn alle”, koska hetkellisesti koen syttyväni siitä.

Sanna:

1. Riittävä ja laadukas lepo, joka tarkoittaa unen lisäksi kalenterissa olevaa ohjelmoimatonta aikaa. Olen tarkka omasta vapaa-ajastani ja pyrin huolehtimaan sen riittävyydestä. Nykyään osaan sanoa napaksti ”EI”. Tiukkoina työjaksoina priorisoin unen ja minimoin muun hässäkän. Huolehdin, että kovat työputket eivät kestä lukuisia viikkoja putkeen. Lyhytaikainen tiukempi tahti on ok, kun sen jälkeen on rauhallisempaa.

2. Säännöllinen ruokailu ruokavalintoineen sekä useat viikoittaiset liikunnat ovat voimavarani, oli elämäntilanteeni kiireinen tai rauhallinen. Rakastan ruokailu- ja treeniarkeani.

3. Iso asia on turvallinen ja rauhallinen mieli. Siihen kuuluu kiinteästi toimivat ihmissuhteet ja se, että saan ja voin elää kuten opetan, arvojeni mukaan ja itseäni ja läheisiäni kunnioittaen.

Hanna-Kaisa:

1. Riittävä lepo: priorisoin unta ja huolehdin etten treenaa yli omien rajojeni. Oma treeninsietokykyni ei ole edelleenkään mahtava vuosien unettomuuskierteen ja liiallisen stressihormonitasoja nostaneen kestävyysliikunnan jälkeen. Olen myös luonteeltani stressiherkkä, oli kyse sitten positiivisesta tai negatiivisesta stressistä, käyn helposti kierroksilla, jolloin uni saattaa häiriintyä. Maltti on asia, jota olen opetellut muutaman vuoden, enemmän ei ole paremmin, tekemisen laatu ratkaisee.

2. Elämästä nauttiminen: mielekäs tekeminen ja uuden kokeminen, ajan viettäminen tärkeimpien ihmisten kanssa päivittäin. Sosiaalisten suhteiden ylläpito ja samanhenkiset läheiset ystävyyssuhteet ovat hyvinvointini todellinen kulmakivi. Mitä enemmän vietän aikaa läheisten ihmisten kanssa, sitä onnellisemmaksi itseni tunnen.

3. Hyvä ruoka: syön laadukasta, aitoa ruokaa riittävästi, syöminen on kivvaa ja todellinen nautinto! Ravitsen kehoani, ruokin jaksamista ja terveyttä. En ruoski itseäni ruoalla.

Heikki:

1. Yksilöity ruokavalio. Melko pahoista vatsaoireista ja niiden aiheuttamista lisäoireista kärsineenä juuri minulle sopiva ruokavalio on tuonut suurimman vaikutuksen hyvinvointiini. Ruokaaineyliherkkyyksien toteaminen ja ruokavalion siistiminen juuri minun kehon tilaan sopivaksi on nostanut minut työkyvyttömyyden partaalta kilpaurheilijaksi.

2. Ajatusmallin vaihtuminen tulostavoitteellisuudesta enemmän terveyttä hakevaksi. Tämän kautta olen myös saavuttanut tuloksia.

3. Uranvaihto ammattiin, josta olen oikeasti kiinnostunut. Työ joka ei tunnu työltä on mahtava vaihtoehto jatkuvalle surkuttelulle.

Joni:

1. Maalaisjärki: ymmärrän, että ei-kilpaurheilijan on turha ottaa liikaa stressiä ravinnosta, liikunnasta ja elämäntavoista. Pystyn tekemään fiksuja valintoja riippumatta siitä, missä olosuhteissa olen. Ja vaikka lähtisin Lappiin kalareissulle, missä ei tule treenattua ja syöminenkin on makkaraa ja muuta mökkievästä, tiedän että pääsen takaisin samaan lähtöpisteeseen korkeintaan parissa viikossa.

2. Nukkumalla tarpeeksi jaksan tehdä mitä vain. Pystyn keskittymään kaikkeen paremmin, jaksan treenata kovemmin ja minua huvittaa tehdä parempia päätöksiä esimerkiksi ravinnon suhteen. Kahdeksan tuntia yössä on aika kiva määrä minulle.

3. Rakkaus kaikenlaiseen liikuntaan, paitsi kävelyyn ja lenkkeilyyn. Tykkään kyllä juosta pallon tai luistella kiekon perässä, se saa mielen pois vaikeista työpäätöksistä tai kulman takana jyskyttävistä deadlineista. Liikunta on yhtä aikaa itsensä haastamista ja tavallaan myös meditaatiota. Urheillessa ei ole mitään muuta kuin käsillä oleva hetki.

Millä tavalla treenaat itse?

Anu: 

Teen neljä 30-60min salitreeniä viikossa ja 1-2 intervallitreeniä (15-30min) oman kehon painolla. Näillä treeneillä olen saanut mielettömän paljon positiivisia muutoksia kehonkoostumukseen, voimatasoihin ja yleiseen vireystilaan. Kehoni on toimivampi ja kipuja on vähemmän. Olen oppinut kuuntelemaan kehoani paremmin ja osaan pitää kevennettyjä viikkoja tarpeen tullen, jättää treenin välistä tai keventää sitä. Silloin kun virtaa riittää, niin saatan vetää puolestaan todella kovan treenin, jonka päätteeksi on kaikkensa antanut olo.

Sanna:

Haluan rakentaa treenini kestävän kehityksen pohjalle. Tällä hetkellä tyylini on fitness-harrastukseeni sopivaa hypertrofiatreeniä eli se tähtää lihasmassan kasvuun. Mahdollisuuksieni ja tavoitteideni mukaan sovellan treeniä. Tahdon olla monipuolinen. Selkäni ei ole priimaa, sen kanssa haen jatkuvasti tasapainoa ja yhteisymmärrystä. Isona olen Peppi Pitkätossu. <3

Hanski: 

Treeniviikkoni ovat hyvinkin vaihtelevia. Kuten ystäväni Kristian Ekström sen sanoi: treenaan fiiliksellä ja fiilistä varten. Treenaan salilla 2-5 kertaa viikossa omien tuntemusten ja mahdollisuuksien mukaan. Jos esimerkiksi jollain viikolla on mahdollisuus treenata kaverin kanssa monta kertaa, saatan käydä salilla viidestikin. Luonnollisesti seuraava viikko on sitten salikerroilta harvalukuisempi. Viikkoihini pyrin sisällyttämään pidempiä kävelylenkkejä Helsingin keskuspuistossa. Silloin tällöin teen intervalleja joko mäkijuosten, kelkkaa vetäen, loikkatreeninä tai vaikka kahvakuulaillen. Kävelen ja pyöräilen paljon rauhallisesti kesät talvet. Joogan pariin palaan yleensä talviaikaan.

Heikki: 

Raskasta voimaharjoittelua salilla 3-7 kertaa viikossa. Päälle tulee harrasteltua kuulantyöntöä ja erilaisia intervallimaisia harjoitteita 2-3 kertaa viikossa. Olen kilpaillut voimanostossa, mutta tällä hetkellä treenaan enemmän harrastusmielessä ja kokeillen uusia juttuja.

Joni:

Harrastan pääasiassa punttitreeniä: noin 90 prosenttisesti isoja perusliikkeitä ja painonnostotekniikoiden hiomista. Innostuin painonnostosta reilu vuosi sitten ja se on muuttanut treeniäni aika paljon. Treenaan aika kausiluontoisesti riippuen siitä, miten paljon työ ja arjen kiireet antaa myöten, noin 3-5 kertaa viikossa. Lyhimmillään treenini voi kestää vain puoli tuntia. Tällä hetkellä firman kehittäminen on tärkein juttu, mutta silti saan treenattua aika kiitettävästi. Viime aikoina olen alkanut kiinnittää paljon huomiota liikkuvuuden parantamiseen, koska olen tajunnut miten suuri merkitys sillä on. Teen mobilisaatioharjoituksia 2-3 kertaa viikossa.

Näin! Seuraava osa löytyy blogista ensi viikolla. Pysykäähän mukana!

————-

Pienet ryhmät ryhmävalmennuksissamme aloittavat taipaleensa jälleen kesän jälkeen (elo-syyskuu). Jos haluat olla mukana ja päästä ensimmäisten joukossa varaamaan parhaat paikat, klikkaapa alta itsesi ennakkoilmoittautumislistalle. Listalle ilmoittautuminen ei edellytä vielä valmennukseen osallistumista.

musclemadness_logo3

oikotieoptimaaliin

terveysjatasapaino-logo

Share on Facebook