Kaisan kilpirauhasseikkailu osa 1: diagnoosi, masennus ja toivoa uuteen alkuun

By / 26 touko 2012 / No Comments

Blogisarjan muut osat:
– Heinäkuu 2012: Kaisan kilpirauhasseikkailu osa 2: rT3-clearing ja paluu innostuneeksi itseksi
– Maaliskuu 2013: Kaisan kilpirauhasseikkailu osa 3: onnellista arkea
– Syyskuu 2013: Kaisan kilpirauhasseikkailu osa 4: raskaus ja lääkityksen vaihto

Mistähän aloittaisin? Aloitetaan vaikka tästä kuvasta.

Tämä on pitkä posti. Koita jaksaa läpi 🙂

Huomioithan tätä lukiessasi, että minä en ole lääkäri. En voi neuvoa ketään siinä, mitä pitäisi tehdä. Jos sinulla on oireita, mene lääkäriin. En valitettavasti voi vastata lääke- tai labrakysymyksin (”mitä minun pitäisi tehdä?”) Facebookissa tai maililla. Tämä posti kertoo kaiken mitä minä olen tehnyt – sen perusteella sinä voit tehdä omat ratkaisusi. Vertaistukea ja tietoa hyvistä lääkäreistä voit saada Facebookissa esim. Kaikille avoin kilpirauhasryhmä -ryhmästä. Jos et ole FB:ssa, suosittelen liittymään vaikka sitten vain noita ryhmiä varten.

Yllä olevassa kuvassa on sydän- ja verisuonitautilääkäri Mark Houstonin piirtämä kuva minulle syksyllä 2010 New Yorkissa, kun istuimme BioSignature-kurssilla vierekkäin. Kuvaan Mark on raapustanut koko moninaisen kilpirauhashärdellin, johon myös niin monet muut hormonit liittyvät. Mark sanoi minulle, että minun pitäisi mennä kilpirauhaskokeisiin. Menin vasta syksyllä 2011. Paljonkohan turhaa kärsimistä olisin välttänyt, jos olisin uskonut ajoissa?

[Kommentti 23.10.2013: Tämän blogipostin kirjoittamisesta on pitkä aika. Tämän hetken tiedon perusteella asiat eivät välttämättä ole ihan näin kuten tässä esitetty. Jos kuitenkin tunnistat itsesi oirelistasta ja tuntuu ettet voi hyvin, suosittelen että  hakeudut osaavan lääkärin arvioon.

Pyydän kuitenkin, ettet juutu itse tekemääsi diagnoosiin. Hyvin monet erilaiset kehon ongelmat voivat näyttäytyä täsmälleen samanlaisina oireina, jotka ovat tyypillisiä myös kilpirauhasongelmissa. Kyse saattaa olla esimerkiksi kehon huonoista rautavarastoista. Liian matala rautataso voi aiheuttaa samoja oireita kuin kilpirauhasen vajaatoiminta. Mene siis lääkärille avoimin mielin äläkä odota saavasi reseptiä ihmelääkkeeseen, koska sellaista ei ole. 

Kun kirjoitin postin, eivät nämä asiat olleet vielä ”tapetilla”. Nyt olen montaa juttutuokiota viisaampi, kun olen keskustellut useiden eri tavoin kilpirauhasongelmia hoitavien lääkäreiden kanssa.  

Tiedän, että rT3-dominanssi ei ole virallinen diagnoosi, eivätkä kaikki henkilöt voi huonosti, joilla on korkea rT3-taso. Joillakin Thyroxin- tai yhdistelmälääkitys ei anna sitä vastetta jota toivotaan, ja tällöin voidaan kokeilla T3:a Thyroxinin rinnalla. Erittäin moni potilas voi hyvin, vaikka T3/rT3-suhde ei olisi lähelläkään 20:a. Tiedän myös että ns. clearingia, josta myöhemmin puhutaan, ei vain tule kaikille.

*Minulla* rT3-ongelma ja sen hoito menivät niiden tarinoiden mukaan, joita luemme netistä ja kirjoista. On harmillista ja surullista, että kaikilla näin ei käy. En voi varmaksi tietää, mikä oman heikon vointini syy oli – oliko se todella huono T3/rT3-suhde vai joku muu. Sen kuitenkin tiedän, että vointini muuttui radikaalisti kuten olen blogiposteissani kertonut. 

Epäilen, että joillakin henkilöillä pohjalla on jotain muuta kuin ns. rT3-ongelma. Jos lähdet selvittämään omaa kilpirauhastilannettasi, ota tämä huomioon. Taustalla olevat tekijät (esim. krooninen infektio, jatkuva homealtistus, krooninen stressi, ravinne-epätasapaino tmv.) kannattaa selvittää, sillä rT3:n kiihtynyt muodostus voi olla oire, eikä kyseessä ole välttämättä ”vioittunut” muunnos elimistössä.

T4:n muuntuminen ns. oikeaan suuntaan eli enemmän T3:ksi voi palautua normaaliksi elintapa- ja ravintomuutoksilla jos ongelman aiheuttaja löytyy. Etsi itsellesi hyvä lääkäri, joka on kiinnostunut etsimään ongelmien syyt, hoitamaan sinua pitkäjänteisesti ja jonka kanssa saat ehdottomasti säännöllisen seurannan.]

Luulen kilpirauhasongelmieni alkaneen jo vuonna 2006. Tuolloin kisasin body fitness -kisoissa kahteen otteeseen. Lähes vuoden ajan treenasin 10-20 tuntia viikossa ja söin jatkuvasti reilusti alle kulutuksen. Kuukausitolkulla söin alle 1500 kaloria päivässä samaan aikaan kun liikuntamäärät kasvoivat. Hassu juttu on se, että voin todella hyvin. Siihen saakka, kunnes kisat olivat ohi ja niistä olisi pitänyt palautua. Seuraavat vuodet jojoilin painon kanssa 63-74 kilon välillä. Vuonna 2008 tutustuin BioSignatureen ja ensimmäistä kertaa kisojen jälkeen tuntui siltä, että keho toimi todella hyvin ja sain hyviä tuloksia niin treeneissä kuin kehonmuokkauksen suhteen. Sitten keväällä yrittäjäksi siirtyminen toi muutoksia elämään.

Saman vuoden syksyllä sain USA:n koulutusmatkalta rankan vatsataudin. Tuon reissun jälkeen en muista voineeni kovinkaan hyvin muutamien viikkojen jaksoja pidempään. Koskaan oireet eivät olleet niin rajuja, että olisin osannut yhdistää niitä kilpirauhaseen. Eikä kukaan lääkäri koskaan sitä myöskään tehnyt, vaikka välillä erinäisistä oireista johtuen kävin laboratoriokokeissa – kaikissa muissa paitsi kilpirauhaskokeessa. Jossain kohti lääkäri kommentoi melko korkeaa kolesteroliani. Syytä huoleen ei kuitenkaan ollut, koska hyvä kolesteroli oli huikean hyvä. Nyt tiedän, että koholla olevat kolesteroliarvotkin voivat johtua kilpirauhasesta.

Viime vuosina oireita, jotka mielestäni eivät ole synonyymejä hyvinvoinnin ja terveyden kanssa, ovat olleet mm. väsymys, stimulanttien himo (kahvi, suklaa, kaikki kofeiinia sisältävä), vatsan toimimattomuus ilman aamukahvia, kylmyys (”mulla on aina vähän kylmä”, muistan sanoneeni – varsinkin reidet, pakarat ja sormet), hiusten lähtö, välillä lamauttava alakulo (joka varmaan olisi voitu diagnosoida masennukseksi), väsymys (tuntui että herään vasta kun kahvia on pari mukia koneessa) sekä painon jumitus tai sen nousu hyvistä elämäntavoista huolimatta. Huonoina päivinä välttelin sosiaalisia tilanteita ja vaihdoin ennemmin toiselle puolelle katua kuin törmäsin puolituttuun, jonka kanssa olisi pitänyt jutella. Tunsin häpeää kaikesta tästä, sillä minunhan olisi ravintovalmentajana pitänyt näyttää hyvää esimerkkiä  ja olla energinen. Ilman kahvia en olisi selvinnyt yhdestäkään päivästä. Minusta se ei ole normaalia. Nyt kun olotila on vihdoin parempi, unohdan juoda kahvia. En vain tarvitse sitä enää mihinkään.

Kilpirauhanen on todella herkkä elin. Se sijaitsee kaulassa, aataminomenan alapuolella. Kilpirauhanen muodostaa useita eri hormoneja, joista merkittävimpiä ovat tyroksiini eli T4, (pienissä määrissä erittyvä) trijodityroniini eli T3 ja kalsiumaineenvaihduntaa säätelevä kalsitoniini. Muita sen erittämiä hormoneja ovat T0, T1 ja T2 joista löytyy aika vähän mainintoja mistään kirjallisuudesta. Kilpirauhashormoneja muodostetaan jodista ja tyrosiinista (aminohappo, jota saa mm. kanasta, kalasta, lihasta). Niiden muodostukseen tarvitaan myös monia muita ravinteita, kuten sinkkiä, seleeniä, kuparia ja B-vitamiineja.

Kun kilpirauhashormonien taso veressä laskee, aivojen hypotalamus alkaa erittää TRH:ta (thyrotropin releasing hormone), joka viestittää aivolisäkkeen etulohkolle että TSH:n (thyroid stimulating hormone) eritystä pitää lisätä. TSH puolestaan viestittää kilpirauhaselle, että varastohormoni T4:n ja aktiivimuoto T3:n eritystä pitää lisätä. Suurin osa kilpirauhasen erittämästä hormoneista on T4:ää. Se muunnetaan perifeerisissä kudoksissa, maksassa ja suolistossa T3:ksi, joka on hormonin aktiivinen muoto. T3 on aineenvaihduntaan voimakkaimmin vaikuttava hormoni.

Osa T4:stä muuntuu myös käänteiseksi T3-hormoniksi (reverse T3 eli RT3), joka puolestaan toimii aineenvaihdunnan jarruna. RT3:n eritys kasvaa esim. stressin, trauman tmv. vaikutuksesta. Pitkäaikainen krooninen stressi voi lisätä RT3:n eritystä. Mikä tällaiselle stressitilalle altistaa? Monikin asia, minun kohdallani ainakin varmasti aikoinaan mm. kisadieetti. Muita voisivat olla esim. ruokayliherkkyydet (gluteeni, maito), henkinen stressi, jatkuva laihdutus, sairaus ja univaje. Ongelmia alkaa syntyä, jos RT3:n ja T3:n suhde menee pieleen. Tällöin TSH, T4v ja jopa T3v voivat olla viiterajoissa, mutta RT3:n ollessa hyvin korkea, voi kaikki vajaatoiminnan oireet olla siltikin päällä. Tällainen ihminen ei ole hullu tai luulosairas. Hullua on minusta se, jos lääkitään pelkkiä numeroita tuijottamalla, eikä ihmisen olotilaa kuuntelemalla ja lisätestien kautta.

Kilpirauhasen vajaatoimintaan voi liittyä monenlaisia oireita. Niitä ovat esimerkiksi:

 • väsymys, voimattomuus, uupumus
 • masennus, alakulo, toivottomuus ja haluttomuus tehdä normaaleja päivän askareita tai asioita joista on ennen nauttinut
 • unohtelu, muistihäiriöt, oppimiskyvyn heikkeneminen
 • painonnousu ja rasvan kertyminen (varsinkin keskivartaloon)
 • keskittymiskyvyn heikkeneminen
 • aloitekyvyn heikkeneminen
 • tunne yleisen fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin heikkenemisestä
 • vetäytyminen sosiaalisista tilanteista (ei jaksa seurustella ihmisten kanssa tai ei vaan enää kiinnosta)
 • kuiva iho, hiukset ja limakalvot
 • hiustenlähtö
 • turvotus kasvoissa, käsissä, jaloissa jne.
 • ummetus
 • vatsaongelmat, tuntuu ettei ruoka sula
 • hidastunut sydämen syke tai muut sydänongelmat
 • huimaus
 • matala ruumiinlämpö, kylmät varpaat ja sormet
 • libodon lasku
 • miehillä erektiohäiriöt
 • naisilla raskaaksi tulemisen vaikeus tai jatkuvat keskenmenot
 • miehillä vaikeuksia tulla isäksi
 • kylmän sietokyvyn heikkeneminen
 • heikot ja hauraat kynnet
 • lihaskrampit, lihasheikkous
 • ruokahaluttomuus
 • uniongelmat
 • aivosumu (koko ajan samanlainen olo kuin juuri päiväunilta herättyä)
 • naisilla muutokset kuukautiskierrossa

Tyypillisesti kilpirauhasen vajaatoiminta diagnosoidaan kohonneen TSH-arvon perusteella. Käytännössä korkea TSH tarkoittaa sitä, että kilpirauhasta piiskataan kovempaan vauhtiin, koska sen hormonituotanto ei syystä tai toisesta ole riittävää elimistön tarpeisiin nähden. TSH ei kuitenkaan kerro kaikkea.

Esimerkiksi minulla koko ongelma olisi jäänyt havaitsematta, jos verikokeella olisi testattu pelkkä TSH. Kohta saat lukea, mitä testitulokseni näyttivät. Ennen sitä kuitenkin pieni pohjustus.

Missä ongelmia voi syntyä kilpirauhashormonien kanssa? Monessakin kohdassa. Ketju on moninainen ja siinä on monta vaihetta. Toisinsanoen monta mahdollisuutta sille, että elimistön kemialliset prosessit menevät pieleen. On mahdollista, että esimerkiksi…
– aivolisäkkeen TSH:n eritys ei toimi kunnolla (jolloin TSH ei nouse, eikä kilpirauhanen koskaan saa viestiä että hormoneita pitäisi erittää enemmän) => syitä voi olla monia, tästä ei löydy yksiselitteistä vastausta, itse kuitenkin uskon että mm. stressillä on merkitystä sillä krooninen stressihän voi vaurioittaa aivoja, myös aivolisäkkeen kasvain on mahdollinen
– kilpirauhanen ei vaan eritä T4:ää, jolloin T3-taso jää myös alas eikä aineenvaihdunnan vaikutuksia saada aikaan => esim. jodin tai muiden tärkeiden ravinteiden puute voi aiheuttaa tätä
– T4:n konversio T3:ksi ei jostain syystä toimi, jolloin T3-taso jää alas, vaikka T4 olisi normaali => esim. suolisto huonossa kunnossa, ravinnepuutteet, korkea/matala kortisoli
– T4 muuntuu selvästi enemmän RT3:ksi kuin T3:ksi, jolloin tilanne on hiukan sama kuin silloin jos ajaisit autolla käsijarru päällä => T3/RT3-suhde on huono, jolloin T3 ei pääse sitoutumaan reseptoreihin (koska RT3 on ehtinyt ensin, jolloin se estää T3:n aineenvaihduntavaikutukset)
– autoimmuuniperäinen Hashimoton tauti aiheuttaa kilpirauhasen toiminnan lamaantumisen, kun elimistö alkaa tuhoamaan kilpirauhaskudosta => riittämätön hormonieritys, tässä tilanteessa moni on saanut apua 100% gluteenittomasta ruokavaliosta (joka toimii hyvin muidenkin autoimmuunisairauksien kohdalla)

Minun tarinani

Elokuussa 2011 marssin eräänä aamuna tuttavalääkärini kehotuksesta paastotilassa Antioksidanttiklinikalle, jossa minulta otettiin laaja kilpirauhaspaneeli (lisätietoja täällä alimpana). Testin hinta oli noin 300e. Veriputkilot matkasivat USA:han analysoitavaksi. Halusin tämän laajan testin juurikin tuon RT3:n takia. Sitä ei analysoida Suomessa missään. Testiä käyttävistä lääkäreistä saat soittamalla MDD Terveyspalveluille, he antavat puhelimitse lisätietoja kuinka testi voidaan. Pelkkä RT3 on noin 180 euroa, mutta itse halusin kaikki arvot samaan aikaan (vaikkakin esim. vapaan T3:n mittaus julkisissa labroissa on todella halpaa, jos siihen on vaan lähete – nämä molemmat arvot pitää olla selvillä, jos haluaa tietää mikä niiden suhde toisiinsa nähden on).

Syyskuussa tulokset tulivat postissa. Muistan että olin sekä helpottunut että jotenkin masentunut. Tuntui siltä, että tämä on nyt lopullinen tuomio: nyt syön loppuelämäni kilpirauhaslääkkeitä. No, ainahan näin ei kylläkään ole – ehkä joskus vielä tulee päivä etten tarvitse lääkkeitä. Mutta tältä ensimmäinen testi näytti:

Klikkaa isommaksi!

TSH on normaali. Edes vapaa T4 ei olisi vielä näyttänyt ongelmaa, sillä sekin on testissä viiterajojen sisällä, vaikkakin alarajalla. Vasta vapaan T3:n ja RT3:n katsominen paljastaa ongelman. Vapaa T3 oli viiterajan alapuolella ja RT3 normaali. Jälkimmäisessä kuvassa näkyy tuo hormonien ketju. Minulla kilpirauhasvasta-aineiden arvot on normaalit; ei onneksi Hashimoton tautia.

Tässä kohti pyysin lääkitykseksi Armour Thyroidin, josta voit lukea hiukan myöhemmin tästä postista. Koska olin jo yrittänyt niin paljon yksin elämäntapamuutoksilla, en enää jaksanut kokeilla mitään uutta. Syksyn kirjakiertue ja yleisöluennot kolkuttelivat ovella… ja minä olin joka toinen päivä kuolemanväsynyt ja sitten taas liiallisella kofeiininkäytöllä päivistäni selviävä. Aloitin varovasti puolikkaalla tabletilla ja nostin sen hitaasti kahteen. Olo koheni hiukan ja ajattelin, että nyt vihdoin on valoa tunnelin päässä.

Lokakuusta joulukuuhun 2011 vointini palasi taas huonommaksi ja paino nousi koko ajan. Helsingin Kirjamessujen piti olla vuoden kohokohta, olin haaveillut puhuvani siellä vielä joskus. Tuona päivänä ei oikein tuntunut miltään 🙁 Yksi karmeimmista oireista oli mielestäni sellainen turtuminen. Mikään ei tuntunut miltään. Kävin jopa psykologilla koko loppuvuoden ajan, koska olin niin alakuloinen – ensin luulin että päässäni on vikaa. Sitten kuitenkin mietin elämääni. Minulla on kaikki ihan mielettömän hyvin. Elämässäni ei ole mitään, minkä pitäisi minua masentaa. Ehkä kaikki olikin vain biokemiallista sotkua – serotoniinivajetta ja kilpirauhashässäkkää. Joulukuun lopussa menin kontrollilabraan. Arvot olivat hiukan nousseet ja sain lääkäriltäni nostaa lääkitystä edelleen oireita kuunnellen jopa neljään tablettiin. Niin teinkin – ja kas kummaa, en ollutkaan enää masentunut. Väsymys, keskittymiskyvyn puute ja jaksoittain tuleva voimattomuus jatkuivat kuitenkin edelleen.

Tuolloin ensimmäisen testin aikoihin en ymmärtänyt juurikaan tuon RT3:n päälle. Se näytti normaalilta joten siihen ei kiinnitetty huomiota. Lähipiirissäni kuitenkin oli ihminen, joka oli ottanut asiakseen kaivaa näitä kilpirauhasasioita vielä paljon syvemmältä. Hän opasti minuakin tutkimaan testiä uudelleen ja laskemaan T3:n ja RT3:n suhteen. Se oli aivan onneton: 7,4. Ihmiset voivat yleensä hyvin suhdeluvun ollessa yli 20. T3/RT3-suhteen laskurin löydät Stop the Thyroid Madness -sivustolta ja ohjeet suomeksi Kilpirauhanen.com -sivulta. Testissäni kaikki arvot ovat USA:n yksiköissä, niitä ei voi siis suoraan verrata Suomen arvoihin. Tämä pitää huomioida myös kun syöttää arvoja tuonne T3/RT3-laskuriin (jos T3 otetaan Suomen labrassa ja RT3 USA:n, pitää Suomen arvot muuntaa oikeaan yksikköön).

Laskeskeltuani tuon suhteen ja ynnättyäni oireet tuttavani kertomiin tietoihin päätin mennä hakemaan laajan kilpirauhaspaneelin uudelleen. Maaliskuussa sain tulokset:

Klikkaa suurentaaksesi!

Nyt TSH oli painunut mittaamattomiin (normaalia Armourilla), T4 noussut hyvälle tasolle ja T3 oli kiivennyt yli viiterajan. Ja siltikin minulla oli oireita. Eikä suinkaan liikatoiminnan oireita, kuten testitulos antaisi olettaa. Totuus ”hyvistä arvoista” paljastuu katsomalla RT3:a, joka oli kiivennyt syksyn testin jälkeen ylöspäin yli kymmeninen pykälää. Nyt T3/RT3-suhde oli jo parempi, mutta edelleen reilusti alle 20. Ja RT3 hipoi viiterajan yläreunaa. Ei hyvä.

Seuraavaksi tuli vastaan uudenlainen ongelma; lääkärin löytäminen joka suostuisi hoitamaan minua siten kuin toivoin. Sellainen enkeli kuitenkin löytyi ja sain itselleni apua. Aika sattui hassusti juuri sille päivälle jolloin sitä tiedustelin, mutta toivonkipinä sydämessä hyppäsin spontaanisti junaan. Minua kuunneltiin. Sain sen mitä halusinkin, reseptin Liothyronin-valmisteeseen.

Tiedän että Suomessa on vain muutama hassu lääkäri joka osaa auttaa näissä asioissa. Kilpirauhasforumilla ja kilpirauhanen.com -forumilla on lisää tietoa, liity jäseneksi jos haluat lukea lisää. Kilpirauhasforumilta kannattaa lukea myös tätä RT3-ongelmaa käsittelevää ketjua. Myös kilpirauhanen.com -forumilla on keskustelua samasta aiheesta. Näillä forumeilla on myös tosi hyvää tietoa ihmisten kokemuksista. Toisilla Lio on toiminut ja toisilla ei. Joillakin RT3:n väheneminen on tuntunut todella selvästi ja toisilla on mennyt puolikin vuotta ennenkuin mitään tuntuu tapahtuvan.

Aloitin Lion huhtikuun puolivälissä. Vaihdoin Armourin Lioon alle viikon sisällä kokonaan. Tällä hetkellä otan neljä kertaa päivässä yhden tabletin eli 80 mikrogrammaa. Viimeisten viikkojen aikana olo on lähtenyt paranemaan ihan hurjasti. Nyt minulla on energiaa tehdä mitä ikinä haluankaan. Odotan kovasti siitepölyajan loppumista, jotta pääsen taas urheilemaan. Kaikki treeni on ollut nyt katkolla jo monen viikon ajan, kun ensin olin kipeänä, sitten koulutusmatkalla ja lopulta siitepölyallergian aiheuttamista allergiaoireista kärsien. No, olen purkanut ylimääräisen energian kodin laittamiseen.

Toivon todella, että tämä hyvä olo jatkuu ja pääsen oikeasti niskan päälle sen ihan liian pitkään jatkuneen väsymyksen, alakulon ja elämänilon kaikkoamisen suhteen. Tiedän että olen todella onnekas. Olen etuoikeutetussa asemassa sekä oman tietomääräni, että ympärilläni olevan ammattilaisten tiimin vuoksi. Todella moni ei löydä helpotusta näin nopeasti. Jotkut kärsivät vuosia, kokeilemat jokaista mahdollista lääkitystä ja silti voivat huonosti. Jos nämä asiat joita nyt teen eivät tuota sellaisia tuloksia joita odotan, jatkan kaivamista. Seuraavana jonossa olisi vuorokausikortisolin mittaaminen (lisämunuaisongelmat ja kilpirauhasongelmat liittyvät usein yhteen) ja sukuhormonien mittaaminen. Vatsaa hoidan koko ajan jo nyt, stressiä pyrin lieventämään mm. rentoutusharjoituksilla ja meditaatiolla. Syön puhdasta ruokaa ja pidän itsestäni huolta. Pian käyn mittauttamassa ferritiinin (varastorauta, tärkeä olla kunnossa jotta kilpirauhanen pelaa) ja DHEAS:n (joka minulla aiemmin oli hyvin matala). Seuraavan kilpirauhastestin otatan varmaan loppuvuodesta. Juuri nyt seuraan oloani ja pienennän tai suurennan lääkitystä sen mukaan.

Hyvin suuren kiitoksen olen velkaa Tytille, joka kannusti minua jatkamaan etsimistä silloin kun epäilin pääkoppaani ja olotilojeni todellisuutta. Kiitos Tytti <3

Kilpirauhasarvojen viitevälit on siitä jänniä, että usein niin kauan kuin arvo on viiterajoissa, ongelmaa ei ikäänkuin ole. Terveillä ihmisillä arvot kuitenkin vaihtelevat hyvin hyvin vähän,(muistaakseni) noin 1 yksikön verran suuntaan tai toiseen. T4:n normaali viitearvoväli on yleensä noin 10-21. Eli jos ajatellaan, että minulla vaikka optimaalinen T4-arvo olisi 18, voisin hyvin T4:n ollessa jotain 17-19 välillä. Siltikin, jos arvo olisi tippunut vaikkapa 12 kohdalle, saattaisin voida jo todella huonosti, mutta en saisi apua koska arvo on viiterajoissa. Jos siis voit huonosti ja arvot ovat normaalit, kerää voimia jatkaa asian selvittämistä!

Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito

Useimmiten kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiinilla eli T4-lääkityksellä. Monille se on hyvä lääkitys. Thyroxinin aloituksen jälkeen voi mennä monia kuukausia, että lääkityksen oikea taso löydetään ja olo paranee. Ole siis kärsivällinen, jos sinulla on tämä lääke käytössä! T4 otetaan vain kerran päivässä; se on varastomuoto josta elimistö itse muodostaa kudoksissa ja maksassa T3:a. T4-hormonin puoliintumisaika veressä on pitkä, jopa 5-7 päivää.

Kaiken lukemasi perusteella varmasti jo ymmärrät hiukan paremmin, miksi T4 ei kuitenkaan aina toimi. Mikäli keho on siinä tilassa, että T4:sta muodostetaan pääosin RT3:a, ajat käsijarru pohjassa autollasi – eli aineenvaihduntasi laahaa hitaalla. On myös mahdollista, että vaikka T3:a olisi tarpeeksi, se ei pääse soluihin koska reseptorit eivät pysty sitä syystä tai toisesta hyödyntämään.

Toinen vaihtoehto lääkitykseen on Armour Thyroid tai Erfa Thyroid, jotka ovat eläinperäisiä lääkkeitä. Ne valmistetaan sian kilpirauhasesta ja ne sisältävät T4:n lisäksi myös T3:a ja kaikkia muita kilpirauhashormoneja luonnollisessa muodossa. Armour otetaan usein jopa 2-4 kertaa päivässä. T3 on lyhytvaikutteinen hormoni, joten sitä tarvitaan useammin kuin kerran päivässä. Armourista löydät paljon lisätietoa suomeksi täältä. Joillekin tämä toimii paremmin kuin T4, ja joillekin huonommin. Emme ole kaikki biokemiallisesti samanlaisia joten lääkityksenkin puolesta minun mielestäni täytyisi pitää mielessä, että olemme todellakin yksilöitä.

Kolmas mahdollisuus on T3-lääkitys eli Liothyronin (tai Lion ja Thyroxinin yhdistelmä). T3 otetaan monta kertaa päivässä, koska sen vaikutus on hyvin lyhyt. Kun T4:ää ei ole elimistössä, huomaa T3:n vähenemisen hyvin selkeästi. Lääkitys on siinä mielessä ”raskas” että se kertakaikkiaan on pakko muistaa ottaa 3-4 kertaa päivässä. T3-hormonin puoliintumisaika on nimittäin 10 tunnista 2 päivään (en tiedä tarkalleen, sillä eri lähteet kertovat eri pituuksia tuohon).

T3-tason laskeminen liian alas (ts. lääkkeen unohtaminen vaikka pariksi päiväksi / onnettomuuteen joutuminen siten ettei kukaan paikalle sattuvista tai sairaalassa tiedä T3-lääkityksestäsi) on hengenvaarallista ja voi johtaa myksedeemaan koomaan. Lion käyttäjällä pitäisikin olla lompakossaan kortti, jossa on maininta lääkkeestä, sen ajoituksen tärkeydestä ja vaikkapa kyseisen hetken annostuksesta seikkaperäisesti. 

Pelkkä Liothyronin on se lääkitys, joka minulla vihdoin on lähtenyt toimimaan. Kun otan pelkkää T3:a, ei kehoni pysty muodostamaan enää RT3:a mistään. Jos ottaisin pelkkää T4:ää, muodostaisi kehoni tuosta annetusta hormonista enemmän RT3:sta. Ottaessani Armouria suuri osa siinä olleesta T4:stä muuntui RT3:ksi. Nyt tavoitteena on siis saada RT3:n määrä alemmas ja suhde paremmaksi, jotta T3 pääsee jälleen sitoutumaan reseptoreihin ja siten aktivoimaan aineenvaihduntavaikutukset. Kaikille myöskään tämä ei sovi. En myöskään tiedä montaa lääkäriä, jotka suostuvat hoitamaan potilaitaan T3:lla. Ilmeisesti tästä asiasta vain tiedetään yksinkertaisesti liian vähän.

Lisäys 25.7.2015: Täältä voit lukea kakkososan kertomukseeni, ”RT3-clearing ja paluu innostuneeksi itseksi”.

Moni tuntuu myös uskovan, että RT3-ongelma ei ole todellinen, ja ettei sen korkeasta määrästä ole mitään haittaa. Omat kokemukseni puhuvat tätä vastaan. Samoin niiden monien kokemukset, joita ympärilläni on saman ongelman kanssa. Ongelma ei kuitenkaan kosketa jokaista kilpirauhashäiriöistä. Jos sinulla esim. Thyroxin toimii hyvin lääkityksenä, ei ole mitään syytä alkaa säntäilemään testien perässä ympäriinsä.

Valmentajamme ovat lähettäneet monia asiakkaitamme lääkärille. Hyvin monessa tapauksessa lääkäri on halunnut selvittää T3/RT3-suhteen ja toistaiseksi jokainen tehty testi on paljastanut saman ongelman. Niin moni on saanut apua tästä erilaisesta lähestymistavasta, että minun on yksinkertaisesti saatava tämä näkyville useammille silmäpareille. Muistathan kuitenkin tätä lukiessasi, että minä en voi neuvoa ketään vaihtamaan lääkitystä. Pyydän siis, ettet lähetä minulle esim. Facebookissa kysymyksiä lääkityksestä, koska minä en ole oikea ihminen neuvomaan niissä.

Voin ainoastaan kehottaa sinua tai oireista kärsivää läheistäsi hakeutumaan lääkärille, joka ymmärtää tämän asian. Suosittelen liittymään Kilpirauhanen ja kokonaisvaltainen hoito -nimiseen Facebook-ryhmään. Ryhmästä saat vertaistukea ja keskusteluapua ja voit kysyä lääkärisuosituksia muilta potilailta.

Muista, että kaikki ongelmat eivät ole kilpirauhasongelmia. Samat oireet voivat viitata moneen muuhunkin kehon epätasapainotilaan tai sairauteen. Stressi on yleisin erinäisten oireiden aiheuttaja ja myös syypää rT3-ongelmaan. Pelkällä kilpirauhaspillerillä ei voi korjata esimerkiksi ylisuorittamista, huonoa avioliittoa tai lapsuuden traumoja. Syy rT3-ongelmaan voi olla myös jossain muussa kehon sairaudessa – siksi tilanne pitää tutkia laajalti ja pyrkiä selvittämään ongelman alkupää. Toivon sydämestäni, että olet avoin aidosti kokonaisvaltaiselle hoidolle, johon kuuluvat niin ravitsemus, liikunta, erilaiset stressinhallintakeinot kuin myös tarvittaessa keskusteluapu esimerkiksi ratkaisukeskeistä psykoterapiaa tuntevalla terapeutilla. 

Liothyronin ja eläinperäiset lääkkeet (Armour Thyroid, Erfa Thyroid) ovat erityislupavalmisteita. Lisätietoa aiheesta saat täältä.

Toivottavasti tästä postista on apua sinulle tai jollekin rakkaalle ihmiselle vierelläsi, joka kärsii samoista ongelmista. Jatka sitkeästi asioiden selvittämistä. Vastaus löytyy kyllä. Ja muista nämä kaikki hyvät asiat, jotka elämässäsi on. 🙂

Luitko tänne saakka? Lue myös nämä!
– Anu Kauppinen: Solmut aukeaavat
– Helsinki Paleo: Podcast #2. Lääkäri Olli Sovijärvi ja personal trainer Jaakko Savolahti keskustelevat kilpirauhaspotilaan ruokavaliosta (erityisesti autoimmuunityreodiitti eli Hashimoto)
– Optimal Performance, Vieraskynä-blogi: Toivoa on jokaisella: ratkaisuja kilpirauhas- ja kortisoliongelmiin
– Miss Lizzy: Reverse T3, thyroid resistance (katso myös Miss Lizzyn ennen- ja jälkeen -kuvat)

Kuvat:
– www.precisionnutrition.com
– 
Facebook: I am Somebody -ryhmä 

Share on Facebook